Notícies

Notícies:

Josep Maria Ganyet, membre de la Internet Society, al "Bon dia Tarragona"
05/02/2018

Josep Maria Ganyet,  Director de la consultora de transformació digital Mortensen, membre de la Internet Society i professor de Comunicació Audiovisual, vindrà a la Cambra de Tarragona el 15 de febrer a les 8,45 hores per tal de prendre part a una nova edició del cicle de jornades “Bon dia Tarragona”, que organitza la Corporació tarragonina.

Enginyer informàtic per la Universitat Autònoma de Barcelona, especialitzat en imatge digital i intel·ligència artificial, Josep Maria Ganyet treballa des dels 90 en el terreny de la interacció humana amb els ordinadors en empreses com IBM, Deutsche Bank i Gotomedia. Ha creat empreses en els àmbits del disseny, la comunicació, la música i l’arqueologia. Al 1998 va escriure el seu primer blog i en l’actualitat dirigeix la consultora de transformació digital Mortensen.cat, dóna classes a la Universitat Pompeu Fabra i a l’escola de disseny IDEP i col·labora habitualment a RAC1, BTV, TV3 i escriu a La Vanguardia, Viaempresa i Cavall Fort en temes d’economia digital. És membre de la ISOC (Internet Society) i se’l pot seguir a les xarxes socials com a @ganyet.

Josep Maria Ganyet parlarà de “La 4a revolució industrial, una revolució responsiva i responsable”.

 En el decurs de la seva intervenció explicarà que a la segona meitat del segle XVIII, amb la primera revolució industrial vam aconseguir mecanitzar el treball amb el vapor. Amb la segona, a finals del XIX, la divisió del treball i els mètodes de producció en massa gràcies a l’electricitat. L’electrònica i l’automatització de la producció van portar la tercera revolució industrial als anys 60 del segle passat. Encara som al primer quart del segle XXI i ja estem parlant de quarta revolució industrial que aquest cop és digital, física i biològica.

 Un dels efectes de tota revolució és el de la gent que es queda enrere, de la divisió que hi ha entre els que tenen accés a les tecnologies i els mitjans de producció eficients i els que no. Les revolucions precedents han creat més llocs de treball dels que han destruït i els treballadors desplaçats del seu lloc de treball per una nova tecnologia disruptiva s’han reciclat i incorporat a nous sectors. En l’actual, amb un robot o un sistema d’intel·ligència artificial competint amb els humans per un lloc de treball no és tan clar.

El futur és ara, però està mal repartit. La responsabilitat que tenim és repartir-lo bé amb els avantatges i problemes que porta associats. La revolució l’hem de fer entre tots i ha de ser responsiva i responsable, si no ho fem, la divisió entre els que tinguin accés a mitjans de producció altament eficients com la robòtica, la intel·ligència artificial i la biotecnologia i els que seran desplaçats per aquestes mateixes tecnologies serà encara més gran que l’actual, i llavors haurem de parlar també de refugiats digitals.

 Els “Bon dia Tarragona” són una iniciativa de la Cambra amb el suport de Repsol i CaixaBank. I la col·laboració de Bic Graphic i Nespresso.

 

VINCLES D'INTERES
Inscripció online

Tornar al llistat